Je kent ze wel, de prachtige rode zonsopkomsten. Al ruim voor de zon effectief opkomst begint de hemel al rode te kleuren. Net het moment dat de zon dan effectief verschijnt bereiken de kleuren dan hun optimum. Maar, een felle rode zonsopkomst met hoge wolkenvelden die volledig verkleuren is vaak de voorbode van slechter weer. Hoe komt dat precies en hoe vaak klopt dit ook echt?

Felle rode zonsopkomst met hoge wolkenvelden.

Waarom zien we een rode zonsopkomst?

‘s Morgens staat de zon laag aan de hemel waardoor de zonnestralen een lange afstand moeten afleggen door de atmosfeer om de aarde te bereiken. Daarnaast is er ‘s morgens vaak ook meer vocht aanwezig in de onderste lagen van de atmosfeer. Wanneer de zon opkomst wordt het zonlicht op de lange tocht door de waterdruppeltjes verstrooid en gebroken. De rode tinten van het witte licht, de kleuren met de langere golflengten, zijn het minst gevoelig voor verstrooiing en breking en bereiken ons oog gemakkelijker. Daarom zien wij enkel nog de rode tinten. Dit fenomeen noemen we ochtendrood.

Rode kleuren bij zonsondergang en zonsopgang.

Overdag legt het zonlicht een kortere wegen af door de atmosfeer (kleinere hoek) en wordt het licht minder gebroken en verstrooid. Vrijwel het hele spectrum aan kleuren kan dan ons oog bereiken en met een blauwe kleur als netto resultaat. Daarom ziet de hemel overdag blauw bij helder weer. Bij bewolking wordt weer meer licht gebroken en zien we een wittere of grijzere kleur.  

Wolken als voorbode van slechter weer

Waarom dan slecht weer als de hemel ‘s morgens helemaal rood kleurt? Dit komt door hoge en middelhoge wolken. Door toenemende bewolking op hoogte, en meer vocht in de atmosfeer, wordt het zonlicht meer verstrooid en gebroken waardoor de rode kleuren feller tot uiting komen. En die hoge wolken zijn vaak de voorbode van een weersverandering met de passage van een front met neerslag. En daarom is een fel rode ochtend vaak de voorbode van slechter weer. We moeten wel eerlijk zijn, vaak klopt dit ook niet.

Felle rode kleuren tijdens de ochtend komen zeker niet alleen voor als er een neerslagfront aankomt. Zo kunnen er ook hoge wolkenvelden overtrekken zonder neerslag, of kan er mist ontstaan die het zonlicht ook meer verstrooid, maar geen neerslag oplevert.

Wist je dit? Wanneer een front overtrekt zonder dat er neerslag valt spreken we over een “glazen front”.

Categories: Wist je dit

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.